Ett urval fleråriga grönsaker

Här finns många nya smaker. Ettåriga grönsaker har förädlats för att ta fram söta mild smaker. Hos fleråriga kan det beska och det bittra finnas kvar. Men även milda smaker. De flesta fleråriga grönsakerna är starka i smaken – blanda gärna flera olika grönsaker, både ettårig och fleråriga.

Om fleråriga grönsaker: Grödor som inte behöver sås eller planteras varje år bidrar till ökad resiliens i ett klimat med fler tillfällen av extremväder. Växter med djupa rötter som etableras under flera år kan tillsammans med minskad jordbearbetning främja kolinlagring.

Odling av fleråriga grönsaker förlänger säsongen då närodlat finns tillgängligt och därmed ge odlare och matproducenter inkomster tidigare och senare på odlingssäsongen. Matproducenter och förädlare kan med hjälp av fleråriga grönsaker få möjlighet till mer resilienta ingredienser i produkter samt leva upp till miljömål.  

Gode Henriks målla*

Blitum bonus-henricus

Lättodlad och sprider sig lätt där den trivs. En mycket gammal kulturväxt.

Ostronört

Mertensia maritima

Smakar salt och ostronlikt. Brer ut sig när den etablerats.

Rankspenat

Hablitzia tamnoides

Lång etablering men när den etablerat sig kommer den tidigt på våren och växer starkt. Plantorna kan bli mycket gamla.

Strandkål

Crambe maritima

Både blad, blomknoppar och nyutslagna blommor är goda. Mild kålsmak. Långsam etablering men sedan blir det stora fina plantor. Kan angripas av alla skadegörare som gillar kålväxter.

Korogi/Crosnes

Stachys affinis

Rotknölarna är ätbara och räknas som en delikatess i Frankrike. Trivs i lättare jordar. Gödsla och vattna så blir knölarna stora. Krisigt tillägg på salladen.

Funkia

Hosta ssp.

God vårprimör. Lättodlad, trivs i skugga.

Vårsköna

Claytonia sibirica

Lång skördesäsong. Frisk smak.

Ängssyra*

Rumex acetosa

Syrlig frisk smak. Lättodlad och snabbväxande.

Kantlök

Allium senescens

Lättodlad och god – smakar vitlök.

Piplök och kinesisk gräslök

Allium fistulosum och Allium tuberosum

Goda och lättodlade. Kan skördas flera gånger per säsong.

Sandsenap

Diplotaxis tenuifolia

God kryddig smak. Flerårig släkting till ruccola. Lång skördesäsong. Lättodlad men kan drabbas av kålfamiljens skadedjur.

Smällglim

Silene vulgaris

Bladen är milda och godast goda under hösten, även blommorna är goda. Lättodlad.

*En grönsak med oxalsyra – ät inte mycket rå. Koka och slå av vattnet eller använd sparsamt i sallader. Undvik om du har problem med njurarna.