Tre webbinarier på temat Fleråriga grönsaker – klimatsmart och spännande mat!  

1. Fleråriga grönsaker – klimatsmart mat med nya smaker 

Detta webbinarium vänder sig i första hand till matproducenter, mathantverkare, förädlare och restauranger. Fleråriga grönsaker är ett klimatsmart sätt att förlänga säsongen och öka mångfalden på tallriken. Förutom sparris och rabarber som alla känner till finns en stor mångfald av fleråriga grönsaker som exempelvis svartrotsblad, strandkålsbroccoli och skott, blommor och blad från daggfunkia. 

Fleråriga grönsaker med nya texturer och spännande smaker har stor potential för färsk konsumtion i en perenn salladsmix exempelvis eller som nyttig och spännande ingrediens i mat som är tillagad, torkad, fryst eller fermenterad.  

När: 3 feb 2023 kl 9-10.30  

Var: Digitalt via Zoom. En länk skickas ut några dagar innan webbinariet. 

Föreläsare: Annevi Sjöberg som har odlat fleråriga grönsaker i snart 10 år. Hon är även en av författarna till boken Fleråriga grönsaker – upptäck, odla njut och Skogsträdgården – odla ätbart överallt.  

Varmt välkommen! 

Anmälan: länk Webbinariet är fullbokat. Om du är matproducent, mathantverkare, förädlare eller arbetar på restaurang och inte fått plats på webbinariet hör gärna av dig då vi planerar fler träffar.

2. Fleråriga grönsaker – mer ätbart i trädgården 

Detta webbinarium vänder sig i första hand till trädgårdsdesigners, ansvariga för parker och planteringar samt fröfirmor och plantskolor. 

Fleråriga grönsaker är ett nytt spännande inslag i trädgårdar och parker – både mat och skönhet. Med fleråriga grönsaker går det att få nya texturer och spännande smaker från tidig vår och i vissa fall även långt in på hösten. Många fleråriga grönsaker är både mycket tidigare och mer lättskötta än ettåriga motsvarigheter. 

När: 7 feb 2023 kl 9-10.30 

Var: Digitalt via Zoom. En länk skickas ut några dagar innan webbinariet. 

Föreläsare: Annevi Sjöberg har odlat fleråriga grönsaker i snart 10 år. Hon är även en av författarna till boken Fleråriga grönsaker – upptäck, odla njut och Skogsträdgården – odla ätbart överallt.  

Varmt välkommen! 

Anmälan:  länk Webbinariet är fullbokat. Om du är trädgårdsdesigner, ansvarig för park och planteringar eller arbetar på en plantskola eller fröfirma och inte fått plats på webbinariet hör gärna av dig då vi planerar fler träffar.

3. Internationell inspiration: Fleråriga grönsaker – odling till försäljning 

Detta webbinarium vänder sig i första hand till rådgivare, yrkesodlare, trädgårdsskolor och fröfirmor.

Som ett led i att öka efterfrågan och produktion av fleråriga grönsaker ytterligare kommer Karoline Nolsø Aaen från Danmark att hålla ett övergripande inspirationsföredrag om sina erfarenheter av att odla fleråriga grönsaker till försäljning. 

Hon kommer att prata om hur odling och försäljning av fleråriga grönsaker kan integreras i en liten plantskola och fältmässig grönsaksodling med andelsförsäljning. Du som redan odlar grönsaker, driver en fröfirma eller plantskola, jobbar med utbildning eller rådgivning inom trädgård kan inspireras av mångfalden och odlingsteknikerna på Myrrhis. 

Föredraget hålls på engelska. 

När: 9 feb 2023 kl 13-15

Var: Digitalt via Zoom. En länk skickas ut några dagar innan webbinariet. 

Föreläsare: Karoline Nolsø Aaen, Permakulturhaven Myrrhis, har många års erfarenhet av odling och försäljning av fleråriga grönsaker och är en av författarna till böckerna Mad med Flerårige Grøntsager och Permakulturhaven

Varmt välkommen! 

Anmälan:  länk Webbinariet är fullbokat. Om du är rådgivare, yrkesodlare, jobbar på en trädgårdsskola eller fröfirma och inte fått plats på webbinariet hör gärna av dig då vi planerar fler träffar.

Webbinarierna är kostnadsfria. De anordnas inom projektet “Främja fleråriga grönsaker i svensk matförsörjning” som finansieras med hjälp av medel från Jordbruksverket inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin. 

Foto: P. Weiss, A. Sjöberg, D. Källströmer, A. Guman/G. Unangst-Rufenacht