Grönsakerna

Här finns många nya smaker. Ettåriga grönsaker har förädlats för att ta fram söta mild smaker. Hos fleråriga kan det beska, det bittra finnas kvar. Men även milda smaker. De flesta fleråriga grönsakerna är starka i smaken – blanda gärna flera olika grönsaker, både ettårig och fleråriga.

Gode Henriks målla*

Lättodlad och sprider sig lätt där den trivs. En mycket gammal kulturväxt.

Ostronört

Smakar salt och ostronlikt. Brer ut sig när den etablerats.

Strandbeta

Bladen kan skördas hela sommaren. Övervintrar inte alltid i Sörmland.

Rankspenat

Lång etablering men när den etablerat sig kommer den tidigt på våren och växer starkt. Plantorna kan bli mycket gamla.

Strandkål

Långsam etablering men sedan blir det stora fina plantor. Angrips av alla skadegörare som gillar kålväxter. Både blad, blomknoppar och nyutslagna blommor är ätbar. Mild kålsmak.

Korogi/Crosnes

Rotknölarna är ätbara och räknas som en delikatess i Frankrike. Trivs i lättare jordar. Flerårig grönsak eller inte? Kan vara svår att blir av med.

Vårsköna

Lång skördesäsong. Frisk smak.

Ängssyra*

Syrlig frisk smak. Lättodlad och snabbväxande.

Kantlök

Lättodlad och god – smakar vitlök.

Piplök och kinesisk gräslök

Goda och lättodlade. Kan skördas flera gånger per säsong.

Skotsk libbsticka

God kryddig mild smak. Lång skördesäsong. Plantorna växer långsamt första året.

Kärleksört

Gurklik smak, med lite slemmig konsistens. God finhackad i sallader.

Sköldsyra*

Små blad med syrlig smak. Även fröerna smakar gott.

Röd trädgårdssyra*

Små blad tidigt på säsongen smakar godast. Blir en stor planta som kan användas som prydnadsväxt.

*En grönsak med oxalsyra – ät inte mycket rå. Koka och slå av vattnet eller använd sparsamt i sallader.